uoa hub logo
facebook twitter youtube 
news@uoa.gr
 
09 Ιανουαρίου 2024

Ενημερωτικό Δελτίο ΕΚΠΑ

uoa gr top
 
Νέα & Ανακοινώσεις Διακρίσεις Κλινικές Μελέτες Παρουσιάσεις CIVIS COVID-19
 

Μήνυμα για το 2024 από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο

Το 2024 ξεκινάει και μαζί του έχει αναγεννηθεί η ελπίδα για το Πανεπιστήμιό μας και την ελληνική κοινωνία! Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την ίδρυσή του το 1837, αποτελεί τον σπουδαιότερο θεσμό της πνευματικής ανάπτυξης του ελληνικού κράτους και το βασικότερο πυλώνα εκπαιδευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου.
 
Περισσότερα
central building
 

ΕΚΠΑ: Μουσικά έργα, κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο σε μια υπέροχη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

JIM 7885
Με μεγάλη επιτυχία και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επίτιμου Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Οδυσσέα Ζώρα, πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του ΕΚΠΑ με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
 
Περισσότερα
 

Υποδοχή των προπτυχιακών φοιτητών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ υποδέχθηκε τους προπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Ξένων Γλωσσών της Τιανζίν, της Γκουανγκντόνγκ και του Πεκίνου της Λ.Δ. της Κίνας ακολούθως προς τις γενικές διμερείς συμφωνίες συνεργασίας αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών φοιτητών στο ΕΚΠΑ που έχουν υπογραφεί μεταξύ των Πανεπιστημίων.
 
Περισσότερα
chinese students nkua
 

Ολοκληρώθηκε η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων με ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις

104i synodos
Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων διεξήχθη από τις 12 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Καβούρι Αττικής. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Προεδρεύοντα τον Πρύτανη Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και με τη συμβολή των υπολοίπων μελών του Προεδρείου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής Φώτης Μάρης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας.
 
Περισσότερα
 

Δωρεά Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου | Μια σημαντική δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή παραλαμβάνεται

Την Πέμπτη 14 /12 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής του έργου της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του κεντρικού αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής, το οποίο είναι μέρος της Δωρεάς της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 
Περισσότερα
4mr library
 

ΕΚΠΑ: Συνάντηση του Πρύτανη Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου με το ΔΣ του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών

dean with professors
Συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ είχε ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, την Παρασκευή 08/12/2023.
 
Περισσότερα
 

Επίσκεψη για ευχές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα του 2024 ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος. Κατά την επίσκεψη στα τρία Νοσοκομεία η Διοίκηση του Πανεπιστημίου μοίρασε βασιλόπιτα και αντάλλαξε ευχές με τους νοσηλευόμενους ασθενείς και με το προσωπικό που εφημερεύει.
 
Περισσότερα
IMG 20240101 WA0020
 

ΕΚΠΑ: 20 χρόνια «ΑΤΤΙΚΟΝ», 20 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας

attikon hospital
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Περισσότερα
 

Εθελοντική Αιμοδοσία και εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών | Ιατρείο Εργασιακής Υγιεινής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ [10-11/01/2024]

Την Τετάρτη 10 και την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 θα διεξαχθεί Εθελοντική Αιμοδοσία από τις 09:00 έως τις 14:00 στην Αίθουσα Αιμοδοσίας. Η Αίθουσα βρίσκεται στον Τομέα Τεκτονικής του Τμήματος Γεωλογίας, 2 ορόφους πάνω από το κυλικείο της ΣΘΕ και 1 όροφο πάνω από την Κοσμητεία και το Ιατρείο της ΣΘΕ.
 
Περισσότερα
blood donation 24
 

Κυκλοφορία του συλλογικού τόμου "Σπυρίδων Λάμπρος, ο Ιστορικός, το έργο και η εποχή του"

spyridon lambros book
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζουν τον συλλογικό τόμο «Σπυρίδων Λάμπρος Ο Ιστορικός, το έργο και η εποχή του» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ευρασία σε επιστημονική επιμέλεια των Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Γεράσιμου Ζώρα, Κατερίνας Νικολάου και Αναστασίας Παπαδία-Λάλα.
 
Περισσότερα
 

Διαδικτυακή συνάντηση εργασίας (workshop) με θέμα «European Research Council (ERC) | Social Sciences & Humanities»

Η καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και ο καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, Αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Διοίκησης του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων ΕΚΠΑ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας, σας προσκαλούν στη διαδικτυακή συνάντηση εργασίας (workshop) με θέμα «European Research Council (ERC) | Social Sciences & Humanities» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024, ώρα 14:00 μ.μ. – 16:00 μ.μ..
 
Περισσότερα
Top view of a man working
 

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ 19/12/23

ορκωμοσια 2023 12 19
Την Τρίτη 19η Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ: Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, Βασίλειος Κατσίκης, Χρήστος Κρούπης, Πατρίνα Παρασκευοπούλου, Γεώργιος Σακελλαρίου, Μαργαρίτα Χατζηχρηστίδη, Εκάβη Αθανασοπούλου, Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος, Βενετία Σοφία Βελονάκη, Παναγιώτα (Πέγκυ) Καρπούζου, Αικατερίνη Κορολή, Γεώργιος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνα Τσώλη, Αικατερίνη Βλαντώνη, Ευαγγελία Μπέσιου.
 
Περισσότερα
 

Υποδοχή 50 σπουδαστών στο «Πρόγραμμα Ταχύρρυθμης Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού» από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στη 1 μ.μ. το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ υποδέχθηκε τους 50 σπουδαστές στο «Πρόγραμμα Ταχύρρυθμης Κατάρτισης στο Επάγγελμα του Ξεναγού» που θα πραγματοποιηθεί στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ από τις 18/12/23 έως τις 23/2/2024, κατόπιν σχετικής προκήρυξης του Υπουργείου Τουρισμού.
 
Περισσότερα
tour guide
 

Στον Ομ. Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Διονύσιο Φ. Κόκκινο το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας 2023

53252 image00001 42 1920x1440
Στις 22 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Διονύσιο Κόκκινο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Περισσότερα
 

Στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γ. Κυμιωνή το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιστημονικό του έργο και ιδιαιτέρως την ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων του κερατοειδούς στην Ελλάδα

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε Βραβείο στον Καθηγητή Οφθαλμολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιο Κυμιωνή για το επιστημονικό του έργο και ιδιαίτερα για την εξαίρετη συμβολή του στην ανάπτυξη μεταμοσχεύσεων του κερατοειδούς στην Ελλάδα και την ανάπτυξη του "πρωτοκόλλου της Κρήτης" (Cretan protocol) για την θεραπεία των ασθενών με κερατόκωνο.
 
Περισσότερα
hub image kyr
 

Στον Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ν. Σκαρμέα το Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δ. Κριτικού της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών

img5
Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Καθηγητή Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαο Σκαρμέα, με το βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δ. Κριτικού της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών για το εν γένει έργο του προς αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
 
Περισσότερα
 

Στον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ηλ. Σιέμπο το Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δ. Κριτικού της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Επίκουρο Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Ηλία Σιέμπο, με το Βραβείο Ελισάβετ Φ. Φωτεινέλλη-Ιωάννου Δ. Κριτικού της Α’ Τάξης Θετικών Επιστημών.
 
Περισσότερα
siempos cover
 

Βραβείο της Ακαδημίας στο έργο με τίτλο «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»

book agia sofia
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο συλλογικός τόμος «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Κέντρου Αριστείας Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακού Διαλόγου). Ο τόμος εκδόθηκε σε 15 γλώσσες και τυπώθηκε στο τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων.
 
Περισσότερα
 

Φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ τραγουδούν τα κάλαντα στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Μετά από πρόσκληση της Διοίκησης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου προς το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κα Αναστασία Γεωργάκη, ταλαντούχοι φοιτητές από το μάθημα "Μουσική στην Κοινότητα" συνοδευόμενοι από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και το μέλος ΕΕΠ του Τμήματος κα. Χριστιάνα Αδαμοπούλου, έψαλαν παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας στους ασθενείς και το προσωπικό του Νοσοκομείου.
 
Περισσότερα
kalanta
 
 
 
 
 
 
 
ΕΚΠΑ